Hirdetés

Hírek
A kidobott műanyagszemetet építi be az autóutakba egy amerikai cég
A kidobott műanyagszemetet építi be az autóutakba egy amerikai cég
Hirdetés

A PET-palackok felhasználásával készült utak ellenállóbbak és tartósabbak mint a hagyományos társaik – szúrta ki a USA Today cikkjét a napi.hu

Sean Weaver, a TechniSoil Industrial cég elnöke szerint a polimereket is tartalmazó utak erősebbek, laposabbak, egyenletesebbek, biztonságosabbak, valamint tartósabbak, mint a hagyományos, aszfaltból készült társaik. Az utakba a régi aszfalt is teljes mértékben visszakerül.

Ezzel a módszerrel nem kerül többe az utak felújítása, ráadásul meglévő anyagokat hasznosítanak újra.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a felső 7-8 centiméter aszfaltot felszedik, ez pedig átmegy egy újrahasznosító egységen, ami ledarálja a felszedett réteget és összekeveri a cég által használt kötőanyaggal. Ez 2-20 százaléknyi folyékony műanyagot tartalmaz.

Hirdetés

Az így összekevert anyaggal burkolják az utat. A folyamatban nincs szükség hőre, a kötőanyagként használt bitument a műanyagokkal helyettesítik.

A Kaliforniai Közlekedési Minisztérium (California Department of Transportation) például egy autópálya három sávját újította fel ezzel a módszerrel nemrég, a minisztérium szerint így csökkenti lehet az olajtól való függőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben tartós és ellenálló útszakaszokat hoznak létre. A megoldás iránt Los Angeles is érdeklődik. Októberben be is vetik az új módszert, ráadásul a felújítandó szakaszon sok busz jár, emelkedőn vezet felfelé, így a hagyományos aszfalt hamar tönkre megy.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: napi.hu

 
MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x